Spiral

En spiral består af et T-formet plasticskelet hvor skaftet er omviklet med en kobbertråd (kobberspiral) eller indeholder en hormonstav (hormonspiral). Spiralen er placeret i livmoderhulen. Begge har en nylonsnor hæftet for enden af skaftet; snoren bruges når spiralen skal fjernes.

Virkning

Kobberspiralen afgiver kobberioner i sekretet i livmoderhulen. Det nedsætter sædcellernes bevægelighed og gør befrugtningen vanskelig.

Hormonspiralen afgiver et hormon (gestagen), så slimhinden i livmoderhulen bliver tynd og ægget vanskeligt kan sætte sig fast. Sædcellerne har også vanskeligt ved at trænge igennem sekretet i livmoderhalskanalen og hos nogle kan hormonet hæmme ægløsningen.

Hormonspiralen medfører ofte, at menstruationsblødningerne aftager i styrke. Hos nogle ophører blødningen helt, hvilket sundhedsmæssigt ikke er noget problem. Nogen vil opleve at menstruationssmerterne lindres.

Bivirkninger

Kobberspiralen kan medføre kraftigere og længerevarende menstruationer end man normalt kender.

Hormonspiralen kan i de første 3 – 5 måneder give gener i form af blødninger af vekslende styrke og varighed. Slimhinden bliver gradvist tyndere og menstruationerne svagere. Nogle har kun sporadisk småblødning og 2 ud af hver 5 bliver blødningsfri. Hormonspiralen kan også give brystspænding, hovedpine, uren hud og humørsvingninger. Disse bivirkninger er sjældne og forsvinder almindeligvis indenfor 3 – 4 måneder.

Udebliver menstruationen skal du tage en graviditetstest.

Er den positiv skal du undersøges af lægen.

Spiral egner sig ikke ved…

  • Kraftige menstruationssmerter
  • Gentagne underlivsbetændelser
  • Allergi overfor kobber
  • Skillevæg i livmoderhulen
  • Nedsat immunforsvar

Sikkerhed

Med kobberspiral er der 0.8 graviditeter pr. 100 kvinder pr. år. Hormonspiralen er sikrere: 0.2 graviditeter pr. 100 kvinder pr. år.

Oplægning

Først foretages en ultralydundersøgelse gennem skeden for at se livmoderen og æggestokkene. Herefter gynækologisk undersøgelse med podning for Chlamydia.

Der lægges eventuelt lokalbedøvelse og derefter føres spiralen forsigtigt op i livmoderhulen. Snoren klippes af i ca. 2½ cm længde. Der ultralydskannes igen for at sikre, at spiralen er placeret korrekt.

I forbindelse med oplægningningen kan der være ubehag når spiralen føres op; bagefter kan der være menstruationslignende murren og du kan eventuelt have glæde af tabl. Panodil 500 mg, 2 stk. Der kan den første cyklus være enkelte tilfælde med pletblødning.

Spiralen virker med det samme.

Forholdsregler efter oplægning

  • Undlad tampon og menstruationskop de første 3 måneder. Derefter er det OK blot du gør det med forsigtighed. Husk at udligne trykket i menstruationskoppen (tryk på siden) inden du fjerner den.
  • Undgå karbad, svømmehal, havbad og brug kondom ved samleje den første uge. Der er øget risiko for infektion i starten
  • Oplever du feber, smerter eller ildelugtende udflåd skal du kontakte din egen læge eller 1813.

Kontrol

Vi tilbyder kontrol med ultralydskanning efter 3 måneder.

Pris i klinikken

Kobberspiral 

Mirena hormonspiral 

Kyleena hormonspiral 

Levosert hormonspiral 

Jaydess hormonspiral 

300 kr.

1.200 kr. (apotek ca. 1.100)

1.300 kr. (apotek ca. 1.200)

1.100 kr. (apotek ca. 900)

1.200 kr. (apotek ca. 1.100)

Kobberspiral 300 kr.

Mirena hormonspiral 1.200 kr. (apotek ca. 1100)

Kyleena hormonspiral 1.300 kr. (apotek ca. 1.200)

Levosert hormonspiral 1.100 kr. (apotek ca. 900)

Jaydess hormonspiral 1.200 kr. (apotek ca. 1.100