Insemination

Selve behandlingen

  • Modningen af æg i dine æggestokke stimuleres med medicin og følges med ultralydsscanninger.
  • Vi scanner dig første gang på 2.-4. cyklusdag for at se om alt er i orden. Cyklusdagene regnes fra den første dag i din menstruation, hvor du bløder rigtigt.
  • Fra omkring 10.-12. cyklusdag scanner vi dig cirka hver anden dag for at følge modningen af ægblærerne.
  • Når der er udviklet 1-3 modne ægblærer gives den ægløsende sprøjte.
  • 12-40 timer efter den ægløsende indsprøjtning foretages insemination af mandens sæd i livmoderen.

Ved insemination er chancen for at få et barn ved insemination mellem 10-21%, svarende til at 30-63% vil efter 3 behandlinger. Graviditetschancerne er væsentligt lavere for kvinder over 40 år.

Modning af æg i dine æggestokke

Ægmodningen stimuleres enten med Clomifen tabletter eller med indsprøjtninger med follikel-stimulerende hormon.

Clomifen: Fra 3. cyklusdag tager du to Clomifen tabletter dagligt i 5 dage. Du skal altså tage tabletterne på cyklusdagene 3, 4, 5, 6 og 7. Den dag, du begynder at bløde rigtigt, er første cyklusdag.

Follikelstimulerende hormon: Fra 3. cyklusdag tager du daglige injektioner med follikelstimulerende hormon (Gonal-F, Menopur, Pergoveris, Bemfola eller Meriofert). Hvis du ikke har erfaring med at stikke, kan du komme til første injektion her – det er nemt at lære. Hvis du har en partner kan han elle hun eventuelt foretage injektionerne.

Ægløsende sprøjte

Når der ved skanningen ses 1-3 modne ægblærer, skal du have en indsprøjtning med ægløsende hormon (Ovitrelle) og ægløsningen sker så efter cirka 1½ døgn. Normalt foretager du selv eller din partner indsprøjtningen med Ovitrelle. Det foregår derhjemme om aftenen.

Insemination

Inseminationen foretages ca 1½ døgn efter den ægløsende indsprøjtning – meget tæt på tidspunktet for ægløsning.

Et tyndt plastikkateter med sæden føres op i livmoderen. Selve inseminationen varer cirka 10 minutter, og gør normalt ikke ondt.

Graviditetsprøve

14 dage efter inseminationen kommer du til graviditetsblodprøve.

Bivirkninger ved medicinen

Bivirkningerne er som regel milde og forbigående. Det drejer sig først og fremmest om kvalme, brystspænding, hovedpine, hedeture og træthed.

Ved behandling med Clomifen får enkelte tågesyn og lettere synsforstyrrelser. I så tilfælde skal du holde op med at tage tabletterne.

Overfølsomhed over for medicinen forekommer meget sjældent. Overfølsomhed kan vise sig i form af forbigående hud-udslet eller åndenød. Hvis du får sådanne symptomer, skal du ophøre med at tage medicinen og kontakte os.

Tvillinger/trillinger

Behandlingen resulterer ofte i modning af flere ægblærer på én gang, og der er derfor større risiko for tvillinger eller trillinger end ved en spontan graviditet.

Aflysning af behandlingen

Hvis der ved skanningen ses mere end 3 modne ægblærer, AFLYSES behandlingen på grund af risiko for flerfold graviditet. Der gives ikke sprøjte med ægløsningshormon og samleje frarådes.

Ved graviditet

Cirka 5-6 uger efter indsprøjtningen med ægløsningshormon bør du komme til en ultralydsskanning for at se, om alt er i orden