Medicinsk Abort

– hvad skal der ske?

Behandlingen

Ved medicinsk abort tages en tablet Mifegyne, som sætter aborten i gang. To dage senere fremkaldes aborten ved, at du hjemme lægger 2 Cytotec tabletter op i skeden. Samtidig tager du tabletter mod smerter.

Dag 1

Du får optaget journal og der foretages en gynækologisk undersøgelse inkl. ultralydsscanning. Du bliver podet for klamydia og får taget en blodprøve til bestemmelse af graviditetshormonet.

Herefter gennemgår vi sammen denne vejledning om abortproceduren, det forventede normale forløb, og de komplikationer, der kan opstå.

Du skal underskrive abortanmodningen og til sidst vejledes du om og vælger den form for prævention, som du ønsker at anvende efter aborten.

Inden du går hjem tager du en tablet Mifegyne. Aborten er nu i gang, og det er nødvendigt at gennemføre resten af behandlingen, da Mifegyne kan give fosterskader. Enkelte kvinder får kvalme og nogle begynder at bløde i løbet af de næste døgn.

Du får udleveret 2 poser med medicin:

Pose 1 indeholder 1 tablet Bonyl 500 mg og 2 tabletter Panodil 500 mg (smertestillende).

Pose 2 indeholder 2 tabletter Cytotec 0,2 mg (fremkalder blødning).

Dag 3

– skal aborten foregå. Du lader vandet, så blæren er tom. Synker de 3 tabletter i pose 1 på en gang med et glas vand. Liggende i sengen oplægger du de to tabletter fra pose 2 så højt op i skeden, du kan nå, og bliver liggende mindst en time. Herefter kan du gå rundt, som du har lyst og spise og drikke.

Cytotec får livmoderen til at trække sig sammen, så den tømmer sig. Det kan give kraftige menstruationssmerter og man kan også få kvalme, opkastning og sjældent diarré.

Får du behov for yderligere smertestillende kan du efter 6 timer tage 2 tabletter Panodil 500 mg, eventuelt suppleret med 2 tabletter Ipren 200 mg

De fleste aborterer i løbet af de næste 4-5 timer og næsten alle indenfor det første døgn. Der vil være blødning kraftigere end almindelig menstruation, eventuelt med klumper. Kommer der lidt tabletrester ud gør det ikke noget, da det virksomme stof er blevet optaget.

Ved medicinsk abort sker afstødningen i hjemmet. Du bør derfor ikke være overladt til dig selv. Der skal være en voksen person hos dig, hvis du får brug for hjælp.

Akut hjælp

I meget få tilfælde kan blødningen være så kraftig, at der er behov for akut hjælp. Hvis du oplever blødning over dobbelt menstruationsstyrke i mere end 2 timer eller meget stærke smerter, kan du altid henvende dig her i åbningstiden hverdage 7.30-15, torsdag 9.30-17, onsdag lukket.

Udenfor klinikkens åbningstid kan du døgnet rundt kontakte lægevagten tlf. 1813. Du skal medbringe denne vejledning, der tjener som henvisning.

I nødstilfælde må du ringe 112.

Dag 8

– skal du ultralydskannes og have taget en blodprøve for at kontrollere, at koncentrationen af graviditetshormonet er faldet tilfredsstillende, og at afstødningen dermed er sket.

Hos ca. 5 % har afstødning endnu ikke fundet sted. Forløbet herefter afhænger både af dine ønsker og af vores vurdering. Behandlingsmulighederne er et nyt forsøg med Cytotec, alternativt kirurgisk abort.

Almindeligvis vil der være blødning af op til menstruationsstyrke i højst 2 uger. Blødningen er betydeligt mindre, hvis du tager P-piller. P-pillerne skal tages i mindst en cyklus dvs. i 3 uger og startes på første blødningsdag.

Du bør ikke rejse væk så længe fuldstændig afstødning ikke er sket. Hvis du nødvendigvis må rejse væk, skal der forinden være truffet aftale om kontrol hos en speciallæge ved rejsemålet.

Tilstande hvor du ikke må tage medicinen

Mifegyne:

– hvis du lider af: Kendt allergi overfor Mifegyne, svær asthma (ej behandlet), arvelig porfyri (stofskiftesygdom), nyresvigt, binyresvigt, leversvigt, underernæring, fejl i blodets evne til at størkne

Cytotec:

– hvis du lider af: Kendt allergi overfor Cytotec, svær åreforkalkning, hjertekramper, grøn stær.